Juiste opmaak

Om het juiste eindresultaat te bekomen vragen wij u onderstaande voorwaarden in acht te nemen. Op deze manier haalt u het meeste uit uw drukwerk!

 

Drukklare files

           
Om ervoor te zorgen dat uw drukwerk snel, efficient en goedkoop kan geproduceerd worden kunnen we enkel met een aantal vaste bestandsformaten werken. Deze bestandsformaten zorgen ervoor dat de file(s) door ons op een gemakkelijke manier kunnen verwerkt worden.
          Drukklare files
             

Aanleveren files

           
Om vergissingen te vermijden tijdens het drukken is het belangrijk dat je bij een recto/verso druk ook beide te drukken pagina’s aanleverd, ook wanneer beide kanten dezelfde opdruk hebben. Je kan beide pagina’s aanleveren in twee aparte files of je kan ook 2 pagina’s in één pdf samenvoegen. Wanneer je slechts één file upload, zal bij gevolg ook slechts één kant bedrukt worden, ook al bestelde je een 4/4 druk!
             
top

Juiste formaat

           
Alle offset en digitaal drukwerk moet je steeds voorzien van minimum 2 mm bleed langs alle zijdes van je opmaak. We spreken hier over een bruto-formaat. Het bruto-formaat is het netto-formaat (het eindresultaat) plus 4 mm (2 mm boven, onder, links en rechts). Uw ontwerp moet dus 4mm groter zijn dan het eindformaat. Deze afloop (bleed) wordt weggesneden. Zet dus geen belangrijke informatie in deze ruimte. Hou rekening met nog eens 3 mm veiligheidszone binnen je ontwerp om teksten en informatie te vermelden. Wij snijden uw drukwerk met de meest moderne en computergestuurde machines, toch kan een kleine afwijking voorkomen, zorg dus voor een juiste opmaak! Voor brochures met meer dan 12 pagina’s vragen wij een minimum afloop (bleed) van 3mm. Opgelet: geen snijtekens of paskruisjes toevoegen aan het ontwerp.

          Snit
             
top

Juiste resolutie

           
De gebruikte resolutie is afhankelijk van het formaat van uw werk. Doorgaans wordt offset en digitaal drukwerk gedrukt in een resolutie van 300 dpi. Gebruik dus vanaf het begin de juiste resolutie. Voor affiches vanaf A1 kan je eventueel kiezen voor een lagere dpi waarde. Billboards en baanaffiches worden bijvoorbeeld meestal op 75 dpi gedrukt. Importeer de bestanden altijd op de juiste resolutie. Vermijd het vergroten van afbeeldingen, of om te zetten naar een hogere dpi waarde, dat resulteert in een onscherp beeld! Verkleinen is uiteraard geen probleem. Gebruik geen afbeeldingen van het internet, deze hebben slechts 72 dpi en zijn doorgaans maar een paar cm groot, bij het vergroten ontstaat het gekende blokjes effect! Opgelet: zet uw ontwerp om naar CMYK!
          DPI
             
top

Juiste kleuren

           
Zorg ervoor dat uw bestanden in de juiste kleuren staan. Kleuren op uw beeldscherm worden opgebouwd uit RGB (Rood, Groen en Blauw). Bovendien is uw beeldscherm een lichtbron, kleuren zijn feller en kunnen er anders uitzien. Drukwerk wordt opgebouwd uit CMYK kleuren (Cyaan, Magenta, Geel en Zwart). De omstandigheden om kleuren weer te geven zijn erg verschillend tussen uw scherm en druk. Tevens kan er bij het omzetten van rgb naar cmyk, een verandering in kleur optreden. Felle kleuren worden wat ‘fletser’. Opgelet met ‘Registration Black Color’, dit is een zwart waarbij elke kleur uit 100% bestaat en wordt enkel gebruikt voor registratietekens. Gebruik ze NIET in uw opmaak. De optelsom van alle kleuren mag niet meer zijn dan 300%! Bekijk hier de juiste verdeling voor Rich Black of hier voor Goud. Kleur profiel: FOGRA 27 of ISO Coated v2.
          Juiste kleuren
             
top

Photoshop

           
Een Photoshop ontwerp wordt opgebouwd in lagen. Het zijn transparante vellen (layers) die boven elkaar liggen en die je per laag kunt bewerken tijdens de ontwerpfase. Het is echter van belang om deze layers samen te brengen tot één geheel, te ‘flatten’. Wanneer je dat niet doet, zal uw bestand veel zwaarder wegen dan wanneer je dat wel doet. Opgelet: zorg er wel voor dat uw opmaak de juiste grootte en resolutie heeft voor u het ontwerp gaat rasteren (lettertypes worden gerasterd tijdens het flatten), nadien kan het aanpassen van de beeldgrootte kwaliteitsverlies tot gevolg hebben. Je kan vanuit Photoshop het beste opslaan als .jpg met de hoogst mogelijke kwaliteit. Mocht je gestart zijn in rgb, zorg ervoor dat u het ontwerp eerst in cmyk heeft omgezet alvorens op te slaan.
          Layer flatten
             
top

Vectoriseren

           
Het is geen uitzondering dat een bepaald lettertype in uw opmaak niet aanwezig is in het archief van de drukkerij. Vectoriseren is het omzetten naar lijntekeningen. Een lijntekening heeft geen pixelvorming, dus geen verlies aan detail en kan oneindig vergroot worden. Bitmap beelden (jpg, tiff, …) zijn opgebouwd uit pixels, en kunnen niet vergroot worden zonder verlies aan kwaliteit. Een lijntekening is opgebouwd uit punten verbonden met lijnen, al dan niet gebogen. Als je een punt verplaatst, gaat de lijn automatisch mee. Zo kan een vector afbeelding onbeperkt vergroot worden zonder kwaliteitsverlies. Het biedt ook de mogelijkheid om een grootformaat print op te maken op een schaal 1/10.
          Vectoriseren
             
top

Alles op een rijtje:

 • PDF X / 3:2003
 • Min. 300dpi t.e.m. A2
 • Min. 75pdi voor Billboard en baanaffiches
 • Kleurruimte: CMYK
 • Kleur profiel: FOGRA 27 of ISO Coated v2
 • Min. 2mm bleed rondom
 • Geen snijtekens, paskruisen of documenten info
 • Max. 300% intdekking
 • Lettertypes insluiten of omzetten naar contouren

Uw voordelen bij Turboprint

 • Neutrale verzending mogelijk
 • Geen extra of verborgen kosten
 • Grafische ondersteuning mogelijk
 • Leveren elders in Europa mogellijk
 • Gegarandeerde ISO 12647-2 kwaliteit

 

 • Snelle leveringstermijnen
 • SSL versleutelde betaling
 • Alle betaalkaarten mogelijk
 • File check bij elke bestelling
 • Gratis geleverd in de Benelux

 

20.000 afhaalpunten

Servicepunt

Referenties / Klanten

Stel ons een vraag